Shoestring groepsrondreis Argentinie en Brazilie 2010 (16-31 oktober)

Reisbeschrijving:

Vervoer Route Overnachting
1 Vliegtuig Amsterdam - Buenos Aires (Argentinië) vliegtuig
2 Vliegtuig/bus Buenos Aires Buenos Aires
3 Buenos Aires Buenos Aires
4 Buenos Aires/ Excursie Montevideo, Uruguay Buenos Aires
5 Openbaar vervoer Buenos Aires - Posadas bus
6 Privé bus Posadas - Encarnacion (Paraguay) Encarnacion
7 Privé bus Encarnacion - Foz do Iguaçu (Brazilië) Foz do Iguaçu
8 Foz do Iguaçu Foz do Iguaçu
9 Openbaar vervoer Foz do Iguaçu - Campo Grande (Pantanal) bus
10 Privé bus Campo Grande - Pantanal Pantanal
11 Pantanal Pantanal
12 Bus/vliegtuig Pantanal - Campo Grande - Rio de Janeiro Rio de Janeiro
13 - 14 Rio de Janeiro Rio de Janeiro
15 Bus/vliegtuig Vertrek Rio de Janeiro - Aankomst Amsterdam vliegtuig
16 Vliegtuig Aankomst Amsterdam Amsterdam

Dag-tot-dag beschrijving
Dag 1: Amsterdam - Buenos Aires (Argentinië)
Vandaag vlieg je met een overstap naar Argentinië, waar je in de loop van de volgende dag aankomt in de hoofdstad Buenos Aires.

Dag 2: Buenos Aires
Je wordt 's ochtends op de luchthaven opgewacht en naar je hotel gebracht voor de eerste overnachtingen.

Buenos Aires is de tangostad bij uitstek. De stad, gelegen aan de Rio de la Plata, wordt gekenmerkt door prachtige gebouwen. Wanneer je naar de bovenste verdieping van één van de moderne hotels aan de kant van de haven gaat heb je een prachtig uitzicht over de rivier, op heldere dagen tot aan Uruguay.

Hoewel de stad rijk is aan cultuur, interessante musea en historische monumenten, zijn er andere aspecten die een bezoek aan de stad zo bijzonder maken. De meest interessante wijken bevinden zich in het centrum van Buenos Aires - Capital Federal. In het hart van de stad strekt de Avenida de Mayo met z'n vele historische gebouwen zich uit van Congresgebouw naar de Plaza de Mayo met het presidentieel paleis Casa Rosada. Plaza de Mayo wordt wel gezien als het belangrijkste punt van de stad. De verkeersvrije straat Lavalle biedt één en al entertainment, veel straatmuziek, goedkopere restaurantjes, bioscopen en betaalbare hotels. De trots van Buenos Aires, het wereldberoemde operahuis Colon Theater is maar een paar blokken verderop.

Barrio San Telmo heeft nog de koloniale charme van lang geleden. Vele bohémiens hebben een goedkoop onderdak in deze wijk gevonden. Plaza Dorrego is een kloppende hart van deze barrio en live jazz , flamenco en tango muziek bepalen de sfeer. De vele gezellige en sfeervolle restaurantjes, cafeetjes en antiekzaken en hippiemarkt zijn hier in overvloed. Elke zaterdag wordt de tango in deze barrio direct op straat gedanst. Wie belang stelt aan antiek, kunst en souvenirs zal ongetwijfeld op Plaza Dorrego en nabij gelegen straatjes aan zijn trekken komen. De vrolijke zondagmarkt (Feria de San Telmo) is een belevenis op zich.

Tijdens een optionele stadstour per fiets kun je je gemakkelijk verplaatsen en de meeste bezienswaardigheden op eenvoudige wijze bezoeken. Ga eens naar één van de belangrijkste begraafplaatsen, ‘La Recoleta’. Hier vind je mausolea tot tien meter hoogte van diverse beroemdheden. De bekendste is wel het mausoleum van Eva Peron op de Recoleta begraafplaats. Drink een overheerlijk kopje koffie in het uit 1858 stammende Tortoni Café, een unieke ontmoetingsplek van artiesten, kunstenaars, schrijvers en upper class.
Dag 3: Buenos Aires
La Boca is de kleurrijkste en gezelligste kunstenaarswijk. Hier leert men op straat de basisprincipes van de tango met het temperament van de Italiaanse immigranten. In vroeger jaren vestigden zij zich hier in de kleurrijke huisjes. Optioneel kun je een Candilejas Tango- en Volksdansshow bijwonen. La Boca, de woonwijk van de arbeiders en kunstenaars, trekt vele mensen aan vanwege kleurrijk geschilderde huizen en de kleine kunstmarkt. De Caminito straat is een ware toeristische trekpleister, met talrijke cafés waar tango voor de toeristen en met de toeristen door professionele artiesten wordt gedanst. Het kleine museum Museo de Bellas Artes de la Boca is zeker een bezoek waard. Er is een schitterende collectie van het werk van Benito Martín die portretten schilderde en het harde leven van de havenarbeiders in zijn werk weergaf en van andere Argentijnse kunstenaars van het begin van de 20ste eeuw. Voor een voetbalfan is deze wijk bijzonder interessant vanwege het voetbalstadion La Bombonera - de thuishaven van La Boca Juniors soccer-team en de formalige club van Diego Maradona; en de voetbalsouvenir winkeltjes. La Recoleta, de elegante barrio (wijk) met aristocratische uitstraling, met zijn vele neoklassieke gebouwen, vijfsterren hotels en restaurants, chique boetiekjes en designwinkels. Goedgeklede flanerende mensen bepalen hier het straatbeeld.

Barrio Palermo is onder andere een enorme recreatie centrum van Buenos Aires met zijn parken, Jardin Japones (Japanse tuin), Rosedal (Rozentuin), Dierentuin, Planetarium, Hippodroom en het kunstmatig aangelegd meer voor de verschillende water-activiteiten. Palermo Viejo is een levendige wijk die vooral bekend is vanwege de uitbundige nachtleven met vele uitgangsmogelijkheden en entertainment. 's Nachts is het verlichte Buenos Aires op zijn mooist, maak eens een taxirit door de stad in de late uren en laat je verrassen door deze magnifieke stad. Van de vele musea die Buenos Aires rijk is, is het Museo Nacional de Bellas Artes zonder twijfel een van de mooiste. Het museum is in het bezit van een magnifieke collectie van de beroemde Europese meesters zoals Renoir, Gauguin, Monet, Toulouse-Lautrec, Degas en de beroemde Argentijnse kunstenaars van 19de en 20ste eeuw, van Impressionisten tot Modern Art. Een lust voor het oog van elke kunstliefhebber.
Dag 4: Buenos Aires/ Excursie Montevideo, Uruguay
Je kunt ook een uitstapje ondernemen naar buurland Uruguay. Het klein stadje Colonia ligt aan de westelijke oever van de Rio de la Plata, slechts 50 kilometer van Buenos Aires. Het werd gesticht in de 17e eeuw door Portugese kolonisten en werd gezien als een belangrijke handelpost vanwege de goede strategische ligging. Colonia del Sacramento is door UNESCO uitgeroepen tot het Werelderfgoedmonument. De beste manier om dit stadje te verkennen is wandelend door de smalle straatjes bedekt met de kinderkopjes, langs de koloniale huizen van Barrio Histórico en de ruines van de oude fort. Je kunt in Colonia ook aantal leuke musea te bezichtigen met interessante exposities over de koloniale verleden.

Je kunt ook een dagexcursie maken naar de hoofdstad van Uruguay, Montevideo. Een lokale gids zal je begeleiden door het oude centrum. Hij kan je alle ins en outs van deze onbekende stad laten zien. Je bereikt Montevideo over water, een mooie tocht om de dag mee te beginnen en eindigen.
Dag 5: Buenos Aires - Posadas
Nog een hele dag te besteden in Buenos Aires voordat je met de nachtbus naar Paraguay vertrekt. Je reist in zeer comfortabele bussen, waarbij de ruime stoelen bijna 180 graden naar achteren kan worden gezet.
Dag 6: Posadas - Encarnacion (Paraguay)
Na aankomst in Posadas, de Argentijnse grensplaats, rijd je in ongeveer een uur door naar het kleinere zusje Encarnacion, aan de andere kant van de grens, in Paraguay.
Encarnacion is een stad die leeft van de handel met Argentinië. Argentijnen kopen hier belastingvrij computers, DVD´s en vele andere producten die in Paraguay zonder BTW gekocht kunnen worden. Een bijzonder sfeertje in een stad met een gigantische zwarte markt. Een wandeling naar de Plaza de Armas geeft een leuk inkijkje in het Paraguayaanse lokale leven.

Het hotel heeft een zwembad en kijkt uit over de rivier.

Na een frisse douche, een kop koffie en even ontspannen kun je in de middag een bezoek brengen aan twee beroemde Jezuïtische missiedorpen: Jesus en Trinidad. Beide plaatsen staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Dag 7: Encarnacion - Foz do Iguaçu (Brazilië)
Je rijdt vandaag verder naar Brazilië, naar Foz do Iguaçu. ‘s Werelds meest indrukwekkende watervallen, gelegen in een weelderig groen nationaal park, staan op het programma. Je kunt uiteraard zowel de Braziliaanse als Argentijnse zijde van de watervallen bezoeken; het vervoer naar de watervallen wordt door ons verzorgd (entreegeld is exclusief de reissom).

Dag 8: Foz do Iguaçu
De gigantische watervallen van Foz do Iguaçu zullen zeker een hoogtepunt zijn op je reis. De Iguaçu-rivier stort zich langs een 3 km breed amfitheater in de Paraná-rivier. Het water valt, verdeeld over 275 watervallen, met donderend geraas 80 meter naar beneden. Tussen al deze watervallen liggen ontelbare kleine eilandjes. Het geheel valt onder de UNESCO's Werelderfgoed. Dit natuurwonder kan met gemak concurreren met de Victoria- of Niagara-watervallen en vormt de natuurlijke grens van Argentinië en Brazilië.
Je moet niet bang zijn om nat te worden, wanneer je via één van de vele loopbruggen aan de rand van de waterval bent gekomen. Het donderende geraas van het naar beneden stortende water zal je het spreken onmogelijk maken. Een nog beter beeld van dit spektakel krijg je wanneer je aan de Braziliaanse kant per helikopter boven de watervallen gaat vliegen. Voor nog meer avontuur kun je met een speedboot onderlangs de watervallen varen. Je houdt het gegarandeerd niet droog! Er valt genoeg te beleven in en rond Foz do Iguaçu, de verschillende activiteiten zullen je door de reisbegeleider ter plekke worden aangeboden.

Ook een optioneel bezoek aan één van de grootste stuwdammen van de wereld behoort tot de mogelijkheden. Deze 'Itaipu-dam' voorziet een groot deel van Brazilië en Paraguay van electriciteit.

Dag 9: Foz do Iguaçu - Campo Grande (Pantanal)
Vandaag kun je nog de hele dag doorbrengen bij de watervallen. In de avond vertrekken we naar Campo Grande met een comfortabele nachtbus, waar je in de loop van de ochtend aankomt.

Dag 10: Campo Grande - Pantanal
Na aankomst in Campo Grande rijden we met een eigen bus naar het westen, de Pantanal tegemoet. De pousada waar de komende dagen wordt verbleven ligt op een paar uur rijden van de grote stad, diep in de Pantanal. Kaaimannen, apen, papagaaien en toekans zullen de komende dagen je buren zijn.
Het verblijf is inclusief excursieprogramma met Engelssprekende, lokale gidsen. De maaltijdbijdrage in de Pantanal bedraagt ongeveer 20 Real per persoon per lunch en diner.

In de directe omgeving van de pousada wonen vele diersoorten. Kaaimannen, apen, capibara's, papagaaien, toucans, piranhas en anaconda's zijn slechts enkele voorbeelden van het rijke dierenleven in de Pantanal. Vandaag en morgen zul je ruim de tijd hebben voor het maken van diverse verkenningen van het omliggende gebied. Dit doe je te voet, te paard, per kano en per motorboot in kleine groepen, steeds begeleid door Engelssprekende gidsen.

Met de kano bezoek je de lagunes met hun drijvende waterplanten en weelderig begroeide oevers. Met een beetje geluk zie je reuzenotters, kaaimannen, capibaras en misschien zelfs een 'ipeki', ook wel de kangoeroe onder de vogels genoemd, omdat hij zijn jongen grootbrengt in een holte onder de vleugels. En natuurlijk zal het vissen op piranha's niet ontbreken.
Dag 11: Pantanal
Het grootste moerasgebied ter wereld klopt als een reusachtig hart in het midden van Zuid-Amerika. Een groot deel van het jaar spoelen zware regens voedingsstoffen in een bekken dat groter is dan Uruguay. De Pantanal werkt als een grote spons die water opneemt en vasthoudt, en ervoor zorgt dat er stroomafwaarts geen overstromingen optreden. Miereneters, jaguars, gordeldieren en de niet-vliegende rhea's trekken zich terug op de stukken droge grond. Vissen verlaten de rivieren om te foerageren op de overstroomde graslanden. Zij zijn op hun beurt het voedsel voor duizenden ooievaars, zilverreigers en reigers. Enorme zwermen trekvogels, die soms helemaal uit Canada komen, sluiten zich aan bij de Braziliaanse eenden. Als het ophoudt met regenen en rivieren zich terugtrekken in hun beddingen stroomt het water, ontdaan van sediment , langzaam het Pantanalbekken uit. Op de open savannen verschijnen ranke grassen, voedsel voor de grazers. De waders en zwemmers concentreren zich bij geïsoleerde poelen.
Deze jaarlijkse ritmen kunnen doorbroken worden als ontwikkelaars het grote, zogeheten Hidrovia-project, dat tot doel heeft de Paraguay-Parana-rivier uit te diepen en te kanaliseren, voltooien. Dit zou een zware slag betekenen voor de vooruitgang die recent is geboekt en de beschermingsinspanningen van de boeren. Het zou de positieve effecten van het terugdringen van stroperij tenietdoen. De ocelotten en jaguars, die bijna verdwenen waren uit het landschap, nemen weer in aantal toe. En nog belangrijker, veel Brazilianen zijn nu begaan met het behoud van de Pantanal. Dus er is hoop. Misschien heeft de kaaiman reden om te glimlachen.
Dag 12: Pantanal - Campo Grande - Rio de Janeiro
Je vliegt met een binnenlandse vlucht van Campo Grande naar Rio de Janeiro. Rio is de voormalige hoofdstad en waarschijnlijk de bekendste stad van Brazilië. Het was de Portugese zeevaarder Gaspar de Lemos die in januari 1502 aankwam bij een rivier, dacht hij tenminste. Hij noemde de plek ‘rivier van januari’: Rio de Janeiro. Maar het waren de Fransen (1555) die hier voor het eerst hun nederzettingen bouwden en het gebied koloniseerden. Voornamelijk voor het hout. Later hebben de Portugezen (1560) het weer overgenomen. Na honderden jaren van kolonisatie, wat oorlogen en West Europese immigratie groeide Rio uit tot een stad van wereldformaat. De jaren 1920-1950 waren bloeitijden voor de stad. Het was een romantische, exotische bestemming voor Hollywood-sterren en Internationale High Society, die afkwamen op de luxe casino’s en nachtclubs.

Rio was de hoofdstad van Brazilië van 1763 tot 1960: daarna werd Brasília hoofdstad. Maar Rio bleef de voornaamste toeristische trekpleister en de meest culturele stad van Brazilië.

De bruisende miljoenenstad Rio ligt aan zee en heeft prachtige brede stranden en ruige rotsachtige heuvels. Het is één van de meest dichtbevolkte steden van de wereld. De bewoners van Rio, 'cariocas' genoemd, zijn van gemengde afkomst. Ze zijn gemoedelijk, vriendelijk, zelfbewust, houden van muziek, nachtleven en, zoals de meeste Brazilianen, van voetbal. Voor muziek, dans en sfeer wordt hier alles opzij gelegd! En ook aan de strandlichaamscultuur doet bijna iedereen mee: sporten om vervolgens je mooie lijf te kunnen tonen. Er wordt uitbundig en intens geleefd. Hier kun je voluit storten in het sambagewoel tijdens een bezoek aan één van de vele sambascholen.
Dag 13 - 14: Rio de Janeiro
Vrije dagen in Rio de Janeiro. Je kunt deze dagen naar eigen inzicht indelen. Er is, buiten het uitgaansleven en de stranden, erg veel te doen in Rio.
Natuurlijk is daar het alom bekende, bijna 300 m hoge Pão de Açucar (Suikerbrood). Pão do Açucar ligt in de Baai van Guanabara en wordt Suikerbrood genoemd, omdat de Portugezen deze berg op een zak suiker vonden lijken. In de vijftiende eeuw stond hun hoofd nou eenmaal dagelijks naar suiker: dat was hét handelsproduct uit die tijd. Je kunt naar boven lopen, maar je kunt ook met een kabelbaan, die inmiddels een echt kenmerk van Rio is geworden en een enorme toeristische attractie. De 'cable cars' hebben nu al zo'n 31 miljoen toeristen vervoerd! Als je met de 'cable car' gaat maak je twee stops. De eerste is op 168 m hoogte: de Morro da Urca. Er is daar een restaurant, amfitheater, heliport en uitzichten over de Yacht Club en Botafogo Bay. De tweede stop biedt uitzichten over Copacabana strand.

Beroemd is ook de ruim 700 m hoge Corcovado met het beroemde 38 m grote Christusbeeld, “Christo Redendor”, dat de stad letterlijk omarmt en beschermt. De uitzichten vanaf de heuvel over de stad en de baai met zijn vele kleine eilandjes zijn adembenemend. Met de moderne metro kom je snel in het aantrekkelijke historische centrum, met het indrukwekkende Teatro Municipal (het operagebouw), het oude gerenoveerde klooster van Santo Antonio en het Museu Nacional de Belas Artes met de beste collectie van Braziliaanse schilders.
Maracanã is het grootste voetbalstadion ter wereld en hier hebben zich heel wat bijzondere momenten afgespeeld: de 1000ste goal van Péle (volgens Brazilianen de beste voetballer allertijden), een megaconcert van Frank Sinatra en vele bezoeken van paus Johannes Paulus II. Vier keer is Brazilië al wereldkampioen geweest en de meeste profvoetballers komen uit dit land. Er kunnen 100.000 toeschouwers in dit stadion, en bij grote wedstrijden kunnen er zelfs 190.000 supporters worden in gepropt!. In Rio zijn de voetbalfans het fanatiekst van allemaal. Ze worden dan ook wel ‘Torcidas’ genoemd: raving mad fans. Wil je een wedstrijd bijwonen tussen deze 'die hard'-fans, dan kun je er op zaterdag terecht. Als je wilt, kun je het stadion ook overdag bezoeken, van maandag tot vrijdag.

Een leuke uitstap is een ritje in een heel oude tram door de koloniale woonwijk Santa Teresa. De jongeren hangen buiten aan de tram zodat ze niet hoeven te betalen. Als je de drukte wilt ontsnappen is er de in 1808 aangelegde botanische tuin, Jardim Botânico, met meer dan 6000 soorten planten. Voor sommigen heeft Rio de naam onveilig te zijn. De laatste jaren is de situatie sterk verbeterd. Net als in andere wereldsteden zijn er natuurlijk wijken waar je beter niet kunt komen. Wil je het 'andere gezicht' van de stad zien dan is een tour door één van de krottenwijken een heel interessante excursie. Rio de Janeiro is onder meer 'beroemd' vanwege de 'favelas': de armenwijken of krottenwijken met allemaal zelfgebouwde, vaak illegale huisjes die tegen de rotshellingen zijn neergezet. Men denkt dat er circa 400 favela's zijn waarin in totaal wel eens 1,5 miljoen mensen kunnen wonen. Sommige favela's zijn voorzien van alle basisvoorzieningen, in andere is het armoe troef en leeft men onder erbarmelijke omstandigheden.

Voor degene met extra energie raden we een trekking aan naar de Pedra da Gavea, één van de steile heuvels (842 m) die ver boven de stad uitrijzen. Waaghalzen zullen helemaal in hun element zijn met een deltavlucht boven de stad. Tenslotte mogen we natuurlijk het strand niet vergeten. Het strand is in Rio een ‘way of life’, nergens ter wereld zijn zand en zee zo verbonden met het sociale leven als in deze stad. Gewoon met een biertje in het zand, of wellicht in het water, zwemmend of bijvoorbeeld een workshop golf surfen. De stranden van Copacabana en Ipanema zijn wereldberoemd en je kunt hier lekker luieren en bruinen. Cariocas gaan zelf niet naar het strand om te zwemmen, maar om gezien te worden.
Dag 15: Vertrek Rio de Janeiro - Aankomst Amsterdam
Transfer naar het internationale vliegveld van Rio de Janeiro, een rit van ongeveer tweeënhalf uur. Je dient ongeveer drie uur van tevoren op de luchthaven aanwezig te zijn. Vanuit Rio neem je de terugvlucht naar Amsterdam. Daar kom je de volgende dag aan.
Dag 16: Aankomst Amsterdam
Aankomst Amsterdam.

 

Terug naar m'n homepage