_______________________________

M'n werk
_______________________________

 

_______________________________

Terug naar de hoofdpagina

_______________________________

M'n werkgever

 

_______________________________

Alhoewel er niet veel zinnigs op m'n homepage staat, doe ik overdag toch wel iets nuttigs. Ik werk bij High Tech Automation (die veel leuke dingen doen, qua Personal Development) en ben als hun werknemer gedetacheerd bij Philips CFT Professional Electronics (al sinds half oktober 1998). Sinds januari 1999 werk ik aan een samenwerkingsproject van Sony en Philips, genaamd Super Audio CD (SA-CD).

Aangezien er bij gesprekken vaak blijkt, dat mensen hierin geinteresseerd zijn (en natuurlijk is het ook interessant, anders deed ik dit werk niet), heb ik besloten een klein stukje web-space aan dit onderwerp te besteden.

Even kort: Super Audio CD (SA-CD) is de opvolger van de huidige CD (momenteel al zo'n 15 jaar oud). De geluidskwaliteit is nog hoger dan de huidige CD en naast hoogwaardig twee-kanaals geluid kan er ook 5 of 6 kanaals geluid op de nieuwe CD geplaatst worden in de nieuwe hoge kwaliteit audio. Verder is het mogelijk om de nieuwe SA-CD ook nog in de gewone oude CD-spelers te gebruiken (met normale CD kwaliteit). Maar voor het nieuwe geluid is een SA-CD speler vereist. Sinds kort is deze speler ook in Nederland verkrijgbaar, zie advertentie Vogelzang Magazine (88 KB).

Een van de eerste opmerkingen, die ik meestal krijg, is dat CD kwaliteit al optimaal is. Dit is zeker niet het geval. Zie onderstaand plaatje.

SA-CD maakt gebruikt van een 2822 kHz 1 bits signaal (DSD genaamd) om audio signalen op te slaan (een veel hogere sample frequentie dan de voor CD gebruikte 44 kHz 16 bit). Het plaatje geeft duidelijk aan, dat daardoor audio signalen veel beter kunnen worden opgeslagen, ook binnen het hoorbare bereik (de hierboven beschouwde 10 kHz).

Verder is er voor het digitaliseren van de muziek en de conversie terug naar een analoog signaal bij SA-CD een zeer eenvoudig filter nodig (resp. een D S en een S D modulator). Deze eenvoudige A/D en D/A conversie zorgt ervoor dat de muziek 'puurder' wordt omgezet naar een digitaal signaal en weer terug naar analoog. Vandaar ook de benaming DSD (Direct Stream Digital). Onderstaand plaatje geeft de conversie stappen bij PCM (huidige CD techniek) en DSD (SACD techniek) weer:

In de praktijk komt het erop neer, dat 64 Fs DSD (gebruikt bij SA-CD) frequenties kan weergeven tot 100 KHz en een dynamisch bereik heeft van 120 dB.

Binnenkort meer over SA-CD en wat ik zelf precies doe!