Roel trouwt. Dus feestje.... In Brugge.
Ik heb een route uitgezet door Brugge met opdrachten, indien een opdracht mislukt dan moet Roel een blokje kaas eten en dat vindt hij niet lekker :-))))
Daarna mag hij nog een Belgisch menu voor ons koken.
Vragen en opdrachten tijdens speurtocht.
Brugge culturele hoofdstad van Europa in welk jaar: 2002
Welk jaar is het frietmuseum geopend.
Markt Standbeeld: Jan Breydel en Pieter de Koninck.
Hoeken van het standbeeld: Vier hoekbeeldjes staan voor steden: Welke: Brugge, Ieper, Gent en Kortrijk
Belfort: hoeveel trappen: 366
Vind het Sint amandje
Simon Stevin Plein: Gevelsteen met zwaan, In den gouden Swaene, wat was dit vroeger? Brouwerij
Welke kerk zie je vanaf hier richting t Zand: Sint Salvatorcathedraal.
Brugs Beertje: hoeveel bieren: ~200, 300 of 400 of 500
OL Vrouwekerk, hoogste gebouw 122,3 meter.
Wie ligt hier begraven, de belangrijkste: Maria van bourgoundie.
Hoe heet de brug: Mariabrug
Boottocht: Tot welk plein in Noorden, welk park in Zuiden
Halve maan: walplein 26 16:45
Welke 3 bieren hebben ze hier: Brugse zot, Brugse zot dubbel, straffe hendrik
Begijnenhof in 1245 gesticht.
Toegangspoort met Elisabeth van Hongarije, Patrones van Begijnen. Jonge weduwe, gaf al haar bezit aan de armen. Heeft brood in haar hand.
Minnewaterpark: Welk muziekfeest: Cactusfestival
Poertoren: waarvoor gebruikt? Munitie opslag
H Magdalena kerk: Welke stijl: neo gotsch
Hoe heet dit park, bronzen borstbeeld in park: Koningin Astrid
Vismarkt: ma tm za markt
Huidvettersplein: Op nummer 12 zie je een huienvetter (leerlooier) aan het werk.
Burgh: Heilig Bloedbaselic, processie, Stadhuis
Vind de Garre
Buiten route: Vino vino, naam eigenaar, cinemabroek
Zwart huis, vroeger Pensée, gevel 19 meter
Gentse Kop
Snij de Gentse kop in repen en serveer met zwartbrood en mostard
Tomaten met grijze garnaalkes
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
Snijd aan de bovenkant de kapjes van de tomaten af, hol de tomaatjes met een theel. uit en bestrooi de binnenkant met zout en peper.
Schep de garnalen om met de mayonaise, de peterselie en peper en schep het garnalenmengsel in de tomaatjes.
-------------------------------------
-1 fles Duvel (33 cl)
-4 varkensfilets
-4 eetlepels met zaadjes mosterd
-zout
-50 gr boter
-1 mespuntje suiker
-peterselie
-De filets dik insmeren met mosterd, in een schaal leggen en overgieten met bier.
-Afdekken met folie en een nacht laten marineren in de koelkast.
- De mosterd van het vlees schrapen, afspoelen en droogdeppen.
-In bloem wentelen
-het vlees aanbakken in de helft van de boter.
-Bestrooien met zout en een beetje suiker.
-De marinade met de mosterd over het vlees gieten, aan de kook brengen en mengen met de aanbaksels.
-Ongeveer 10 minuten laten smoren met deksel.
-De filets uit de saus nemen, in aluminiumfolie wikkelen en laten rusten.
-De saus laten inkoken, de rest van de boter erdoor roeren en op smaak brengen.
-De saus afwerken met gehakte peterselie.
Aardappelgratin
Ingrediënten voor 5 personen
kilo aardappels (vastkokers)
2 el olijfolie
2 teentjes knoflook
1.25 dl slagroom
zout en peper uit de molen
100 vers geraspte kaas
20 gr roomboter
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd deze in dunnen plakjes. Kook de aardappelen 5 minuten. Doe in de ovenschaal de olie samen met de uitgeperste knoflook en wrijf daar de schaal mee in. Meng de aardappelen samen met de slagroom, geraspte kaas en zout en peper. Doe nu het aardappelmengsel in de ovenschaal en doe er nog wat kleine stukjes boter op.
Serveer met groente
Terug naar m'n homepage