Vrijgezellenfeestje Roel (20 februari 2010)

Roel trouwt. Dus feestje.... In Brugge.

Zie hier voor de foto's

Ik heb een route uitgezet door Brugge met opdrachten, indien een opdracht mislukt dan moet Roel een blokje kaas eten en dat vindt hij niet lekker :-))))

Daarna mag hij nog een Belgisch menu voor ons koken.

 

Vragen en opdrachten tijdens speurtocht.

Brugge culturele hoofdstad van Europa in welk jaar: 2002

Welk jaar is het frietmuseum geopend.

Markt Standbeeld: Jan Breydel en Pieter de Koninck.

Hoeken van het standbeeld: Vier hoekbeeldjes staan voor steden: Welke: Brugge, Ieper, Gent en Kortrijk

Belfort: hoeveel trappen: 366

Vind het Sint amandje

Simon Stevin Plein: Gevelsteen met zwaan, In den gouden Swaene, wat was dit vroeger? Brouwerij

Welke kerk zie je vanaf hier richting t Zand: Sint Salvatorcathedraal.

Brugs Beertje: hoeveel bieren: ~200, 300 of 400 of 500

OL Vrouwekerk, hoogste gebouw 122,3 meter.

Wie ligt hier begraven, de belangrijkste: Maria van bourgoundie.

Hoe heet de brug: Mariabrug

Boottocht: Tot welk plein in Noorden, welk park in Zuiden

Halve maan: walplein 26 16:45

Welke 3 bieren hebben ze hier: Brugse zot, Brugse zot dubbel, straffe hendrik

Begijnenhof in 1245 gesticht.

Toegangspoort met Elisabeth van Hongarije, Patrones van Begijnen. Jonge weduwe, gaf al haar bezit aan de armen. Heeft brood in haar hand.

Minnewaterpark: Welk muziekfeest: Cactusfestival

Poertoren: waarvoor gebruikt? Munitie opslag

H Magdalena kerk: Welke stijl: neo gotsch

Hoe heet dit park, bronzen borstbeeld in park: Koningin Astrid

Vismarkt: ma tm za markt

Huidvettersplein: Op nummer 12 zie je een huienvetter (leerlooier) aan het werk.

Burgh: Heilig Bloedbaselic, processie, Stadhuis

Vind de Garre

Buiten route: Vino vino, naam eigenaar, cinemabroek

Zwart huis, vroeger Pensée, gevel 19 meter

 

Menu en bereidingswijze

Gentse Kop

Snij de Gentse kop in repen en serveer met zwartbrood en mostard

 

Tomaten met grijze garnaalkes

 

 

 

 

  • 5 tomaten
  • 400 g grijzee garnalen

 

  • 5 eetl. mayonaise
  • 30 g fijngeknipte verse peterselie

 

 

 

 

Snijd aan de bovenkant de kapjes van de tomaten af, hol de tomaatjes met een theel. uit en bestrooi de binnenkant met zout en peper.
Schep de garnalen om met de mayonaise, de peterselie en peper en schep het garnalenmengsel in de tomaatjes.

-------------------------------------

Gemarineerd varkenshaasje

Ingrediënten voor 5 personen

-1 fles Duvel (33 cl)
-4 varkensfilets
-4 eetlepels met zaadjes mosterd
-zout
-50 gr boter
-1 mespuntje suiker
-peterselie

Voorbereiding

-De filets dik insmeren met mosterd, in een schaal leggen en overgieten met bier.
-Afdekken met folie en een nacht laten marineren in de koelkast.
- De mosterd van het vlees schrapen, afspoelen en droogdeppen.
-In bloem wentelen

Bereidingswijze

-het vlees aanbakken in de helft van de boter.
-Bestrooien met zout en een beetje suiker.

-De marinade met de mosterd over het vlees gieten, aan de kook brengen en mengen met de aanbaksels.
-Ongeveer 10 minuten laten smoren met deksel.
-De filets uit de saus nemen, in aluminiumfolie wikkelen en laten rusten.
-De saus laten inkoken, de rest van de boter erdoor roeren en op smaak brengen.
-De saus afwerken met gehakte peterselie.

 

Aardappelgratin

Ingrediënten voor 5 personen

•  kilo aardappels (vastkokers)

•  2 el olijfolie

•  2 teentjes knoflook

•  1.25 dl slagroom

•  zout en peper uit de molen

•  100 vers geraspte kaas

•  20 gr roomboter

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze

Schil de aardappels en snijd deze in dunnen plakjes. Kook de aardappelen 5 minuten. Doe in de ovenschaal de olie samen met de uitgeperste knoflook en wrijf daar de schaal mee in. Meng de aardappelen samen met de slagroom, geraspte kaas en zout en peper. Doe nu het aardappelmengsel in de ovenschaal en doe er nog wat kleine stukjes boter op.

 

Serveer met groente

Terug naar m'n homepage